SAP / ABAP Nedir?
Merhaba. Bu yazımda sizlerle birlikte SAP dünyasına giriş yapacağız. Daha sonra modüllerini tek tek yakından tanıyacağız ve ABAP Programlama dilini inceleyeceğiz. Umarım faydalı bir yazı olur. 😊
Son zamanlarda işletmeler eski tekniklerin yerini alarak yeni teknolojileri benimsemeye başladılar. ERP (Kurumsal Kaynak Planlama çözümü) gibi teknolojiler işletmelerin bir parçası haline geldi. Dolayısıyla SAP, çeşitli iş uygulamaları için popüler bir ERP sistemi türü oldu.
SAP, mevcut iş senaryolarında güçlü ve esnek bir yazılım olduğu için birçok işletme tarafından kullanılmaktadır. SAP yazılımları diğer ERP sistemlerinden farklı olarak 2019 yılından itibaren popülaritesini artırmıştır. SAP, işletmeleri dönüştürmek ve çözümler sağlamak için teknoloji odaklı avantajlar sunmaktadır.
Günümüzde SAP, tüm bu nedenlerden dolayı küresel bir lider olarak kabul edilmektedir. Yine de pek çok kişi bu yazılıma aşina değil, bu nedenle yazımızda SAP’nin ayrıntılarına değineceğiz. Öncelikle, ERP’nin tanımına ve bir işletme için neden önemli olduğuna bakalım.
ERP Nedir?
ERP’nin tanımı Kurumsal Kaynak Planlamasıdır. Bu nedenle adından da anlaşılacağı gibi birçok prosedürü tek bir sisteme entegre etmek için çalışır. ERP, işle ilgili planlama oluşturmak için finans, tedarik zinciri, satın alma, üretim, İK ve bir çok hizmeti birleştirir.
İçinde bulunduğumuz çağda, ERP sistemleri karmaşık işleri halletmek için çok önemlidir. İşletme sahipleri, işle ilgili etkinlikleri otomatikleştirmek için ERP yazılımını kullanabilir. İşletmenin satın alma, risk yönetimi, CRM, proje yönetimi vb. birçok faaliyeti vardır.
Bu nedenle, bir işletme için bu faaliyetleri birleştirerek verimli bir çıktı elde etmek çok önemlidir.
SAP Nedir?
SAP, 1972 yılında Tsira, Plattner, Hector, Hope ve Wellenreuter tarafından kurulan çok uluslu bir Avrupa şirketidir. Amaç, müşteri ve iş operasyonları ilişkilerini yönetmek için yazılım çözümleri geliştirmekti.
SAP, 2010 itibariyle dünya çapında 140.000'den fazla kuruluşa ve 120 ülkede 75.000'den fazla müşteriye sahip 25'in üzerinde sektöre özgü işletmeye sahiptir. Bu nedenle SAP, ERP pazarında 1 numaradır.
SAP yazılımının Microsoft Dynamics, Oracle, vb. gibi diğer rekabetçi ürünleri mevcuttur. Yine de tüm bunlara rağmen SAP, aralarında en iyisi olarak kabul ediliyor.
Basit bir ifadeyle SAP, işletme yönetiminin hemen hemen her yönünü kapsar. Buluşlar, dağıtım, lojistik, finans vb. için çözümler sunar.
SAP’de Hangi Modüller Var?
SAP’deki en popüler modülleri kısaca inceleyelim.
SAP FI (Finans): Bu SAP modülü, bir işletmenin tüm finansal operasyonlarını yönetmek için kullanılır. Genel muhasebe ve banka işlemleri yapabilir, faturaları yönetebilir, varlıkların kaydını tutabilir ve bütçeyle ilgili diğer görevleri yerine getirebilirsiniz.
SAP CO (Maliyet Yönetimi): SAP’nin maliyet kontrol modülü, bir şirketin giderleri ve maliyetleri hakkında güncel bilgiler sağlar. Bu, süreçlerinizin kârlılığını izlemenizi sağlayacaktır.
SAP SD (Satış ve dağıtım): Bu modül, fiyat kontrolü ve tahsisi, kredi yönetimi, malzeme sınıflandırması, uluslararası nakliye, faturalama, tedarikçilerle iletişim ve nakliyeyi optimize eder.
SAP PP (Üretim Kontrol ve Planlama): Üretim kapasitesini artırmak ve yeni talep elde etmek için üretimi ve performansı izleyebilirsiniz. Bu modül, işletme için bir merkez görevi görerek üretim planlama sistemlerini takip etmenize olanak tanır ve endüstriyel süreçleri yönetmek için araçlar sağlar.
SAP MM (Malzeme Yönetimi): Stok kontrolü, stok rotasyonu, tedarikçiler ve lojistik yönetimi dahil olmak üzere mal ve malzeme tedariki ile ilgili her türlü faaliyet bu modül üzerinden yönetilebilir.
SAP QM (Kalite Yönetimi): Bu SAP modülü, süreçler, ürünler ve tesisler veya ekipmanlar üzerinde kalite kontrol testleri gerçekleştirmenize yardımcı olur. İç denetimler, kalite denetimleri yapmak, sertifikaları yönetmek veya tedarik zincirinin lojistiğini kontrol etmek için bu modül kullanılır.
SAP PM (Merkezi Bakım): Bu SAP modülü, makine ve tesislerin mükemmel durumda tutulmasına yardımcı olur.
SAP CS (Müşteri Desteği): Bu SAP modülü, mümkün olan en iyi müşteri hizmetini sağlamak için müşterilerle iletişimi kolaylaştırır.
SAP PS (Proje Yönetimi): Bu SAP modülü, daha pahalı ve karmaşık süreçleri olan büyük ölçekli projelere yöneliktir.
SAP BW (Business Warehouse): Bu SAP modülüyle, iş kararları alma sürecini kolaylaştırmak için raporlar oluşturmak ve harici veri kaynaklarını entegre etmek için iş verilerini depolayabilir ve analiz edebilirsiniz.
SAP CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi): Bu SAP modülü, müşterilerle iletişim ile ilgili süreçler veya faaliyetler için kapsamlı bir yönetim sistemi sağlar.
SAP PI (Process Interfaces): Bu modül, yazılım ile şirketin diğer aracıları arasında harici ve dahili olarak bilgi alışverişine izin verir.
SAP ABAP (Gelişmiş İş Uygulaması Programlama): Bu modül, SAP müşterilerinin uygulamanın mevcut işlevlerini değiştirmesine veya özelleştirilmiş çözümlerin geliştirilmesini teşvik etmek için kendi işlevlerini oluşturmasına olanak tanır.
ABAP (Advanced Business Application Programming), SAP’nin tescilli, dördüncü nesil programlama dilinin adıdır. SAP iş uygulamalarında verilerin toplu olarak işlenmesine izin vermek için özel olarak geliştirilmiştir.
SAP NetWeaver’da ABAP ile çalışarak, SAP ERP ve SAP S/4HANA iş çözümlerini çalıştıran şirketler, ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için bu sistemleri özelleştirme fırsatına sahip olurlar.
ABAP, çok paradigmalı bir programlama dilidir, yani programcılar prosedürel, nesne yönelimli ve diğer programlama ilkelerini kullanabilir. SAP’nin birincil programlama dili olmakla birlikte, ABAP ile yazılmış programlar Java, JavaScript ve SAPUI5 gibi diğer programlama dillerine dayalı programların yanında çalışabilir.
Bu yazımızda SAP dünyasını tanımış olduk ve ABAP dili hakkında genel bilgiler edindik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
KAYNAKLAR:
What is SAP? Definition, Meaning & Uses of SAP ERP Software (stechies.com)
Complete List of SAP ERP Modules (2022) (outvio.com)
What is ABAP? A Guide to SAP’s Coding Language | SAP PRESS (sap-press.com)